top of page

Καναδάς

 

                                          Γενικές Πληροφορίες

 

Πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα. Εκεί έχουν την έδρα τους η Βουλή του Καναδά, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τα Υπουργεία καθώς και σχεδόν όλες οι καναδικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ο Καναδάς είναι ουσιαστικά δημιούργημα Άγγλων και Γάλλων αποίκων που δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την Αμερικανική Επανάσταση κατά του βρετανικού στέμματος. Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ, η ιστορία του Καναδά χαρακτηρίζεται από διαπραγματεύσεις, συνθήκες και συμβιβασμούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και βίαια επεισόδια στην καναδική ιστορία.

Σήμερα ο Καναδάς είναι μία ανεπτυγμένη ομοσπονδιακή χώρα που αποτελείται από δέκα επαρχίες και τρία «εδάφη» (επικράτειες ή περιφέρειες) υπό ομοσπονδιακό έλεγχο. Επισήμως, κεφαλή του Καναδά είναι ο εκάστοτε βασιλέας της Βρετανίας, τον οποίο αντιπροσωπεύει ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά. Ουσιαστικά, την εξουσία στον Καναδά την έχει ο πρωθυπουργός της χώρας και η Καναδική Βουλή (αγγλ.Parliament of Canada, γαλλ. Parlement du Canada), η οποία αποτελείται από δύο σώματα: το Κοινοβούλιο (αγγλ. The House of Commons, γαλλ.la Chambre des communes) και την Γερουσία (αγγλ. The Senate, γαλλ.le Sénat). Τα 308 μέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται με απευθείας ψηφοφορία ανά τέσσερα με πέντε χρόνια, και ο κάθε βουλευτής αντιπροσωπεύει μία περιφέρεια και μόνο (μονοεδρικό σύστημα). Τα 105 μέλη της Γερουσίας είναι ισόβια και διορίζονται από τον Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά, κατόπιν υποδείξεως του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο έχει νομοθετική εξουσία και η Γερουσία ελέγχει και επικυρώνει τους νόμους. Ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά διορίζεται από τον Καναδό πρωθυπουργό για θητεία τεσσάρων ετών.

Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νέων μεταναστών που δέχεται κάθε χρόνο, ο Καναδάς αυτοχαρακτηρίζεται ως «πολυπολιτισμική κοινωνία». Τα αγγλικά και τα γαλλικά είναι οι δύο επισήμως αναγνωρισμένες γλώσσες της χώρας. Τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα της επαρχίας τουΚεμπέκ, ενώ τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα σχεδόν όλου του υπόλοιπου Καναδά. Η επαρχία του Νιου Μπράνσγουικ είναι επισήμως δίγλωσση (αγγλικά και γαλλικά). Στα Βορειοδυτικά Εδάφη και στοΝούναβουτ επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και ορισμένες αυτόχθονες γλώσσες, όπως τα ινούκτικουτ που μιλούν οι αυτόχθονες Ινουίτ.

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015 τα 81,76 χρόνια (79,15 χρόνια οι άνδρες και 84,52 οι γυναίκες).

 

 

                                     Ιστορία:το όνομα της χώρας

 

Η ονομασία της χώρας προέρχεται , κατά πάσα πιθανότητα, από την λέξη των αυτοχθόνων Ινδιάνων Χιούρον-Ιροκουά «kanata», που σημαίνει «χωριό» ή «καταυλισμός». Το 1535, ο γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ εξέλαβε λανθασμένα την λέξη «kanata» ως τοπωνύμιο της περιοχής γύρω από την σημερινή Πόλη του Κεμπέκ και στους πρώτους χάρτες του σημείωσε με την ονομασία «Rivière du Canada» τον ποταμό Άγιο Λαυρέντιο.

Κατά μία άλλη εκδοχή, λιγότερο πιθανή, η ονομασία Καναδάς προέρχεται από τα ισπανικά, μιας και οι Ισπανοί χαρτογράφοι σημείωναν την περιοχή που δεν είχαν εξερευνήσει βορείως του Κόλπου του Μεξικού με τις λέξεις «acà nada» («εδώ τίποτα»).

 

 

 

                                         Η Καναδική Συνομοσπονδία
 

Οι πρωθυπουργοί του Καναδά της περιόδου 1867–1907.

Στα μέσα του 19ου αι., η Βρετανία θέλησε να απαλλαγεί από το κόστος της φύλαξης των αποικιών της στην Βόρεια Αμερική, χωρίς ωστόσο να χάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν να δημιουργηθεί μία αυτόνομη συνομοσπονδία των βρετανικών αποικιών υπό την κηδεμονία του βρετανικού στέμματος. Έτσι, την 1η Ιουλίου του 1867, η Ηνωμένη Επαρχία του Καναδά (Οντάριο και Κεμπέκ), η Νέα Σκωτία και το Νιου Μπράνσγουικ συνενώθηκαν σε μία συνομοσπονδία υπό την ονομασία «Κτήση του Καναδά» (Dominion of Canada) και πρώτο πρωθυπουργό τον Τζων Μακντόναλντ (John Macdonald, 1822–1892).

Στην συνομοσπονδία προστέθηκαν αργότερα οι υπόλοιπες επαρχίες και ομοσπονδιακά εδάφη που συνθέτουν τον σημερινό Καναδά. Το 1870, από εδάφη που κατείχε η Εταιρεία του Κόλπου Χάντσον δημιουργήθηκε η επαρχία της Μανιτόμπας, μετά την εξέγερση των μιγάδων Μετί εναντίον των λευκών εποίκων και της κεντρικής καναδικής κυβέρνησης. Το 1871, η Βρετανική Κολομβία προσχώρησε στην καναδική συνομοσπονδία, αφού προηγουμένως η καναδική κυβέρνηση ανέλαβε να πληρώσει τα χρέη της δυτικής αποικίας. Παρομοίως, με οικονομικά ανταλλάγματα, δύο χρόνια αργότερα προσχώρησε στον Καναδά και η Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου. Οι επαρχίες Αλμπέρτα καιΣασκάτσουαν δημιουργήθηκαν το 1905 από περιοχές που έως τότε ανήκαν στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά. Η τελευταία επαρχία που προσαρτήθηκε στον Καναδά ήταν η Νέα Γη, η οποία παρέμεινε βρετανική αποικία έως το 1949.

 

 

                                                            Πολιτική

 

Το πολίτευμα της χώρας είναι η Ομοσπονδιακή Βασιλευόμενη Δημοκρατία στα πρότυπα του Συστήματος Γουεστμίνστερ .

 

                                                            Εκλογές

 

Κύριο λήμμα: Εκλογές στον Καναδά

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.

Στις πιο πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, που έγιναν το 2015, οι Φιλελεύθεροι κέρδισαν μεγάλη νίκη στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2015.[7] Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια παραμονής στην εξουσία των συντηρητικών, νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε ο Τζάστιν Τριντό.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 2 Μαΐου 2011, οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερπέτυχαν νίκη με αυτοδυναμία, εξασφαλίζοντας 166 έδρες έναντι 103 του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος και 34 για τους Φιλελεύθερους .[8] Το Φιλελεύθερο Κόμμα υποβιβάστηκε στην 3η θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του.[9]

Συνοπτικός πολιτικός χάρτης του Καναδά.Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Νιαγάρα.Το Όρος Λόγκαν στο Γιούκον, με την κύρια κορυφή του στα αριστερά. Με ύψος 5.959 μέτρων, είναι το υψηλότερο σημείο του Καναδά και το δεύτερο υψηλότερο της Βόρειας Αμερικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                Γεωγραφία

 

Ο Καναδάς είναι η δεύτερη πιο μεγάλη χώρα του κόσμου, με συνολική έκταση εκατονταπλάσια της έκτασης της Ελλάδας. Η ακτογραμμή των ανατολικών επαρχιών του Καναδά παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία: από αμμώδεις παραλίες με μεγάλη παλίρροια (Κόλπος του Φάντυ, Νιου Μπράνσγουικ) έως απόκρημνες απρόσιτες ακτές, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα θαλασσοπούλια.

Ο Άγιος Λαυρέντιος αποτελεί την πλωτή δίοδο που ενώνει τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής με τον Ατλαντικό ωκεανό. Οι εκβολές του Αγίου Λαυρεντίου ήταν παλαιότερα πολύ πλούσιες σε ψάρι, κυρίως μπακαλιάρο, όμως η απερίσκεπτη υπεραλίευση κατά τον 20ο αι. οδήγησε σε σημαντική ελάττωση των αλιευμάτων και σε απαγόρευση της αλιείας. Στην περιοχή συχνάζουν φάλαινες, και αυτό αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.

Από γεωγραφικής άποψης, οι ανατολικές επαρχίες του Καναδά και το Κεμπέκ χαρακτηρίζονται από πεδιάδες τις οποίες κοσμούν πολλά ποτάμια και λίμνες καθώς τα χαμηλά Απαλάχια όρη. Στο Οντάριο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Νιαγάρα απ’ όπου τα νερά της λίμνης Ήρι χύνονται στην λίμνη Οντάριο. Βορειοδυτικά της λίμνης Ήρι βρίσκεται η λίμνη Χιούρον, και δυτικά της λίμνης Χιούρον βρίσκεται η λίμνη Σουπίριορ (Ανωτέρα). Στην περιοχή του Σάντμπερυ, περίπου 300 χλμ. ΒΔ του Τορόντο έχουν βρεθεί μοναδικά κοιτάσματανικελίου.

Δυτικά του Οντάριο, απλώνονται οι μεγάλες καναδικές πεδιάδες: Μανιτόμπα,Σασκάτσουαν και Αλμπέρτα, περιοχές που στα χρόνια των Ινδιάνων διέτρεχαν οιβίσονες και που στα νεότερα χρόνια έγιναν ο σιτοβολώνας της Υφηλίου. Σήμερα, η Αλμπέρτα γνωρίζει μια νέα οικονομική άνθηση χάρη στην εξαγωγή πετρελαίου από βιτουμενιούχους γαιάνθρακες στα βόρεια της επαρχίας. Στα δυτικά σύνορα της Αλμπέρτας αρχίζουν τα Βραχώδη όρη, φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αλμπέρτα και τηνΒρετανική Κολομβία. Η επαρχία της Βρετανική Κολομβία χαρακτηρίζεται από τα υπέροχα βουνά της, τα δάση με τα αιωνόβια δέντρα και τις πολυδαίδαλες ακτές της. ΣτοΒανκούβερ, την δυτική μεγαλούπολη του Καναδά που είναι χτισμένη στην είσοδο ενός φυσικού λιμανιού απέναντι από την νήσο Βανκούβερ, σπανίως χιονίζει γιατί το κλίμα της επηρεάζεται από το ρεύμα Κουροσίβο του Ειρηνικού ωκεανού.

Στα βόρεια εδάφη του Καναδά το κλίμα είναι πολικό, με πολύ μικρά καλοκαίρια και χαμηλή βλάστηση (τούνδρα). Στα τέλη του 19ου αι., το Γιούκον έγινε γνωστό από τους χρυσοθήρες που έτρεχαν να κάνουν την τύχη τους στις όχθες του ομώνυμου ποταμού. Τα τελευταία χρόνια τα βόρεια εδάφη του Καναδά γνωρίζουν σημαντική οικονομική ανάπτυξη εξαιτίας της ανακάλυψης κοιτασμάτων διαμαντιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 Θρησκεία

 

Σύμφωνα με Απογραφή του Καναδά 2001 το 72% του καναδικού πληθυσμού απαριθμούν καθολικός ή προτεσταντικός ως θρησκεία τους. Κατά πολύ η μεγαλύτερη μετονομασία είναι Καθολικισμός. Εκείνοι που δεν απαρίθμησαν καμία θρησκεία αποτελούν 16% των συνολικών εναγομένων. Στη βρετανική Κολούμπια, εντούτοις, 35% των εναγομένων δεν εξέθεσε καμία θρησκεία - περισσότερο από οποιαδήποτε ενιαία μετονομασία και περισσότερο από όλο το Protestants που συνδυάστηκε.

 

 

                 Μη χριστιανές θρησκείες στον Καναδά

 

Οι μη χριστιανές θρησκείες στον Καναδά συγκεντρώνονται σε μητροπολιτικό αναφέρουν όπως Μόντρεαλ, Τορόντο, Βανκούβερ, και Οττάβα. Μια πιθανή εξαίρεση είναι Judaism, όποια είναι από καιρό μια ξεχωριστή μειονότητα ακόμη και στα μικρότερα κέντρα. Ένα μεγάλο μέρος της αύξησης στις μη χριστιανές θρησκείες αποδίδεται στις μεταβαλλόμενες τάσεις μετανάστευσης τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αυξανόμενη μετανάστευση από Ασία, Μέση Ανατολή και Αφρική έχει δημιουργήσει συνεχώς αναπτυσσόμενο μουσουλμάνο, Βουδιστικός, Σιχ, και ινδές κοινότητες. 

 

 

                          Χριστιανισμός στον Καναδά

 

Η πλειοψηφία των καναδικών Χριστιανών παρευρίσκεται μόνο εκκλησία σπάνια, εάν καθόλου όλοι. Γενικά, Οι καναδικοί Χριστιανοί είναι μακριά λιγότερο ένθερμοι που εκείνοι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά είναι ακόμα πιό ανοικτά θρησκευτικός από εκείνοι Ευρώπη. Οι μεγάλες περιφερειακές διαφορές υπάρχουν, εντούτοις, όπως και πολύ ξεχωριστός urban-rural διαιρέστε, ειδικά έξω από Κεμπέκ. Οι αριθμοί έχουν συζητηθεί από την άποψη του ποσοστού του πληθυσμού που παρευρίσκονται στην εκκλησία τακτικά, με το τρέξιμο εκτιμήσεων τόσο χαμηλό όπως 20% και τόσο υψηλό όπως 35%.

Όπως και τις μεγάλες εκκλησίες, Ο Καναδάς έχει επίσης πολλές μικρότερες χριστιανικές ομάδες από Ανατολική ορθοδοξία Mormonism. Η συγκέντρωση αυτών των μικρότερων ομάδων ποικίλλει συχνά πολύ σε ολόκληρη τη χώρα. Maritimes έχετε τους μεγάλους αριθμούς Λουθηρανοίποιοι εισήχθησαν σκόπιμα από τους Βρετανούς. Το νοτιοδυτικό Οντάριο εβλέίδε μεγάλοι αριθμός γερμανικών μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων πολλών Mennonites και Hutterites. Ο μεγάλος Ουκρανικά πληθυσμός Θ*Μανητοψα και Θ*Σασκατθχεωαν έχει παραγάγει πολλούς οπαδούς Uniate ή Ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες. Αλμπέρτα έχει δει την ιδιαίτερη μετανάστευση από τις αμερικανικές πεδιάδες που δημιουργεί μια μεγάλη των Μορμόνων μειονότητα σε εκείνη την επαρχία

 

 

 

                                                   Πολιτισμός

 

 

Η κεντρική είσοδος της Εθνικής Πινακοθήκης του Καναδά στηνΟττάβα. Το υπερσύγχρονο κτίριο συνδυάζει το γυαλί με γραμμές γοτθικού ρυθμού.

Αρχίζοντας από την εποχή των Ινδιάνων και φθάνοντας ως τις ημέρες μας, ο Καναδάς αποτελεί ένα μωσαϊκό πολιτισμών. Προφανώς στην πολιτιστική εξέλιξη της χώρας, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι γάλλοι και βρετανοί έποικοι.

Η πρώτη πολιτιστική άνθηση του Καναδά έγινε στις αρχές του 20ου αι., ταυτόχρονα με την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τότε δημοσιεύθηκαν τα γαλλικά ποιήματα του Εμίλ Νελλιγκάν (Émile Nelligan, 1879–1941) και τα αγγλικά ποιήματα του Τζων Μακρέι (John McCrae, 1872–1918). Στα νεότερα χρόνια, οι συγγραφείς και καλλιτέχνες του Καναδά — τόσο οι γαλλόφωνοι όσο και οι αγγλόφωνοι — προσπαθούν να διαμορφώσουν μία δική τους θέση στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, ο Καναδάς παραμένει σταθερά ένα από τα πιο ανεπτυγμένα και ειρηνικά έθνη του κόσμου, στο νούμερο πέντε της λίστας με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου για το 2012.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καναδούς συγγραφείς και καλλιτέχνες κατέχουν

  • η γαλλόφωνη συγγραφέας Γκαμπριέλ Ρουά (Gabrielle Roy, 1909–1983)

  • η γαλλόφωνη συγγραφέας Αντονίν Μαγιέ (Antonine Maillet, 1929– )

  • ο γαλλόφωνος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ζακ Φερρόν (Jacques Ferron, 1921–1985)

  • ο γαλλόφωνος θεατρικός συγγραφέας Μισέλ Τραμπλαί (Michel Tremblay, 1942– )

  • η γαλλόφωνη (αν και αγγλικής καταγωγής) συγγραφέας Νάνσυ Χιούστον (Nancy Huston, 1953– )

  • η αγγλόφωνη πολυβραβευμένη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ (Margaret Atwood, 1939– )

  • ο αγγλόφωνος ποιητής, πεζογράφος και τροβαδούρος Λέοναρντ Κόεν (Leonard Cohen, 1934– )

  • ο αρμένικης καταγωγής φωτογράφος πορτρέτων Γιουσούφ Καρς (Yousuf Karsh, 1908–2002)

  • ο ινδιάνικης καταγωγής γλύπτης και κοσμηματοποιός Μπιλ Ρηντ (Bill Reid, 1920–1998)

  • οι νεοϊμπρεσιονιστές ζωγράφοι της Ομάδας των Επτά (Group of Seven)

  • η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ

  • ο παγκοσμίως γνωστός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ

  • οι ακροβάτες του «Τσίρκου του Ήλιου» (Cirque du soleil)

  • ο βραβευμένος με Όσκαρ γαλλόφωνος σκηνοθέτης Ντενύ Αρκάν (Denys Arcand, 1941– )

  • οι δημοφιλείς τραγουδιστές της ποπ/ροκ Νηλ Γιανγκ (Neil Young, 1945– ), Μπράιαν Άνταμς (Bryan Adams, 1959– ),Τζόνι Μίτσελ (Joni Mitchell, 1943– ) Σελίν Ντιόν (Céline Dion, 1968– ) και Τζάστιν Μπίμπερ (Justin Bieber 1994).

 

Αρχίζοντας από την εποχή των Ινδιάνων και φθάνοντας ως τις ημέρες μας, ο Καναδάς αποτελεί ένα μωσαϊκό πολιτισμό.Στην πολιτιστική εξέλιξη της χώρας, ιδιαίτερο ρόλο έπαιξαν οι γάλλοι και βρετανοί έποικοι. Η πρώτη πολιτιστική άνθηση του Καναδά έγινε στις αρχές του 20ου αι., ταυτόχρονα με την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στα νεότερα χρόνια, οι συγγραφείς και καλλιτέχνες του Καναδά   προσπαθούν να διαμορφώσουν μία δική τους θέση στον παγκόσμιο πολιτισμό.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012, ο Καναδάς παραμένει σταθερά ενα από τα πιο ανεπτυγμένα και ειρηνικά έθνη του κόσμου, στο νούμερο πέντε της λίστας με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου για το 2012.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καναδούς συγγραφείς και καλλιτέχνες κατέχουν: η γαλλόφωνη συγγραφέας Γκαμπριέλ Ρουά, η αγγλόφωνη πολυβραβευμένη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ, ο παγκοσμίως γνωστός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ και άλλοι πολλοί.

                                                                                    Ήθη-Εθιμά

 

 

Η Ημέρα των Ευχαριστιών

Εορτλαζεται την δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου.Είναι πολειτιακή γιορτή και γιορτάζεται σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της χόρας. Η γιορτή αυτή έχει άμεση συνάφεια με τις αγγλικές και ευρωπαϊκές γιορτές της σοδειάς, κατά τις οποίες διακοσμούσαν τις εκκλησίες με φύλλα καλαμποκιού, καρπούς και άλλα αγροτικά προϊόντα.  Καθώς στον Καναδά η γιορτή έχει καθιερωθεί να εορτάζεται Δευτέρα, οι Καναδοί διοργανώνουν το γεύμα των Ευχαριστιών όποια μέρα από το τριήμερο μπορούν.

Ηalloween

Γιορτάζεται την νύχτα της 31ης  Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, κάνοντας «trick or treat». Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Το χριστουγεννιάτικο ”κράκερ”

 

Είναι ένας κύλινδρος από χαρτόνι, τυλιγμένο με πολύχρωμο χαρτί, το οποίο περιέχει μικρά δωράκια, γλυκά και ένα γνωμικό ή μια πρόβλεψη για το μέλλον.Δύο άτομα τραβούν τις άκρες του, κάνοντάς το να σπάσει σε δύο άνισα κομμάτια. Όποιος τραβήξει το μεγαλύτερο κομμάτι, κερδίζει και το περιεχόμενο.

 

 

 

                                                                        Τοπική μουσική

 

Η μουσική του Καναδά αντανακλά τις διαφορετικές επιρροές που διαμόρφωσαν τη χώρα. Οι Αβορίγινες , οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έχουν δημιουργήσει  με μοναδικό τρόπο την μουσική κληρονομιά του Καναδά. Η μουσική στη συνέχεια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον αμερικανική τον πολιτισμό , λόγω της εγγύτητας και της μετανάστευσης μεταξύ των δύο χωρών. Από τότε που ο γάλλος εξερευνητής Samuel de Champlain έφτασε το 1605 και ίδρυσε τον πρώτο μόνιμο καναδικό οικισμό στο Port Royal και το Κεμπέκ Σίτι το 1608 , η χώρα έχει τους  δικούς της συνθέτες  και φημισμένους μουσικούς.

 

 

                                                                                          Φαγητό

 

 

 Η Καναδική κουζίνα ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.Έχει τις ρίζες της στην Αγγλική, Γαλλική και Σκωτσέζικη κουζίνα και είναι στενά συνδεδεμένη με την κουζίνα της Μεγάλης Βρετανίας.Με τα κύματα μετανάστευσης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα η κουζίνες της Ανατολικής Ευρώπης, της Νότιας και ανατολικής Ασίας και της Καραϊβικής αναμείχθηκαν με αυτή του Καναδά, δημιουργώντας την τελική της μορφή.

 

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα φαγητά μπορούν  να χαρακτηριστεί ως » Καναδικά» λόγω των συστατικών που χρησιμοποιούνται ή την προέλευση της ίδρυσή τους , το στιλ της καναδικής κουζίνα είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Μερικοί Καναδοί , όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Joe Clark πιστεύουν ότι η καναδική κουζίνα είναι ένα κολάζ από πιάτα από τις κουζίνες των άλλων πολιτισμών . Ο ίδιος ο Clark είχε πει: “..Kαναδάς είναι μία κουζίνα από κουζίνες..”

Άλλοι πιστεύουν ότι η καναδική κουζίνα είναι ακόμα στο στάδιο όπου ορίζεται από τις κουζίνες των πολλών πολιτισμών που την έχουν επηρεάσει , και ότι είναι μια καλλιέργεια αυτών των πολιτισμών.

Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από ιδιαίτερα φαγητά του Καναδά, από κύρια πιάτα, μέχρι γλυκά, ακόμα και πρόχειρα φαγητά.

Τα βασικότερα κύρια πιάτα είναι:

 

– Gingerbeef

Βαθιά τηγανιτό βοδινό κρέας,με γλυκιά σάλτσα τζίντζερ

– Nanaimo Bars

Καναδέζικο γλυκό ψυγείου. Έχει πάρει το όνομα από την πόλη του Νανάιμο η οποία βρίσκεται σε ένα νησί απέναντι από το Βανκούβερ στην πλευρά του Ειρηνικού.

– Σιρόπι σφενδάμου(Maple Syrup)

Το χαρακτηριστικό σιρόπι που περιχύνει τηγανίτες και βάφλες, με καταγωγή από τον Καναδά,που πλέον έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο

– Beavertails

Μία πεπλατυσμένη οβάλ τηγανητή ζύμη επικαλυμμένη με βούτυρο και από μία σειρά απόtoppings. Οι επιλογές ποικίλουν από την κλασική κανέλα και μαύρη ζάχαρη για πιο περίτεχνασκευάσματα φορτωμένο με σάλτσα σοκολάτας και φρούτων.

                                                                                 Οικονομία

 

Η οικονομία του Καναδά βασίζονταν για πολλά χρόνια στις άφθονες πρώτες ύλες: γούνες, ξυλεία, αλιεύματα γεωργικά προϊόντα και μεταλλεύματα. Σήμερα, η πλειονότητα των Καναδών απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δημόσια διοίκηση, κ.λπ.). Ο βιομηχανικός τομέας στο Κεμπέκ και το Οντάριο, όμως παρουσιάζει κάμψη. Η Αλμπέρτα και η Νέα Γη γνωρίζουν μία νέα οικονομική ανάκαμψη εξαιτίας του πετρελαίου που παράγουν. Το υπέδαφος του είναι πλουσιότατο σε διάφορα ορυκτά. Ο Καναδάς είναι δεύτερος στον κόσμο στην παραγωγή χρυσού. Κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην εξόρυξη νίκελ, ουράνιου, καδμίου, αργύρου, μόλυβδου, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α . Έχει ακόμη τεράστια κοιτάσματα από κάρβουνο, αλλά βρίσκονται μακριά από τις βιομηχανικές περιοχές και είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η παραγωγή φτηνής ενέργειας βοήθησε, μαζί με τον πλούσιο ορυκτό πλούτο, στην εκβιομηχάνιση της χώρας. Έτσι υπάρχει αναπτυγμένη σε μεγάλο βαθμό η μεταλλουργική βιομηχανία, ναυπηγική, η βιομηχανία κατασκευής αεροπλάνων, η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία η χημική βιομηχανία.

Το 44% του εδάφους του Καναδά καλύπτεται από δάση. Για το λόγο αυτό ο Καναδάς θεωρείται η πρώτη παραγωγός χώρα στον κόσμο στην ξυλεία και το χαρτί. Σημαντικά αναπτυγμένη είναι η γεωργία με βασική γεωργική παραγωγή του είναι τα σιτηρά. Παράγονται επίσης ζαχαρότευτλα, καπνός και διάφορα είδη φρούτων. Σημαντική είναι η κτηνοτροφική παραγωγή που ευνοείται ιδιαίτερα από τα απέραντα λιβάδια που υπάρχουν καθώς και η αλιεία, τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και στις διάφορες λίμνες.

                                    Aξιοθέατα, Μνημεία, Μουσεία

 

 

Ο Καναδάς είναι μια χώρα που κατατάσσεται ενδέκατη στη λίστα των χωρών με τον καλύτερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και θεωρείται μια από τις πλουσιότερες του κόσμου. Επιπλέον, κατέχει υψηλή θέση παγκοσμίως, στους τομείς της εκπαίδευσης, της κυβερνητικής διαφάνειας, των πολιτικών ελευθεριών, της εν γένει ποιότητας ζωής και της οικονομικής ελευθερίας.

 Η χώρα δε φημίζεται συνεπώς για τις αποικιοκρατικές κατακτήσεις της, ούτε για την πολεμοχαρή ιστορία της. Έχει σημαντικό φυσικό πλούτο, που εκτείνεται από την άγρια ζωή, πανίδα και χλωρίδα και θαυμαστά φυσικά τοπία, μέχρι και το βόρειο σέλας που ξεπερνάει την επίγεια ομορφιά.

Αυτό που κάνει όμως τον Καναδά να ξεχωρίζει, δεν είναι όμως μόνο τα φυσικά τοπία, για τα οποία απλά στάθηκε μια τυχερή χώρα, αλλά ο τρόπος που η πολιτεία και οι πολίτες του προστάτευσαν και προστατεύουν τη φυσική ομορφιά.

 

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα αποτελούν:

 

 

Πύργος Τηλεπικοινωνιών CN

 

Ο πύργος παρατήρησης και τηλεπικοινωνιών CN βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά και για πολλούς αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το ύψος του ανέρχεται στα 553,3 μέτρα και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα ψηλότερα οικοδομήματα του κόσμου.

Νησιά του Τορόντο

 

Πρόκειται για μια σειρά μικρών νησιών που βρίσκονται στην λίμνη Οντάριο κατά μήκος της ακτής του Τορόντο. Ανέκαθεν η γεωγραφική τους θέση προσέφερε προστασία στο λιμάνι της πόλης και το μετέτρεψαν σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα πλοία που το προσέγγιζαν.

Εμπορικό Κέντρο Toronto Eaton

 

Το εμπορικό κέντρο Eaton αποτελεί χωρίς αμφισβήτηση ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα του Τορόντο. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί αναρίθμητα καταστήματα και ένα συγκρότημα γραφείων ορισμένων αρκετά γνωστών εταιριών.

Σπίτι του Λόφου

 

Πρόκειται για μία χαρακτηριστική έπαυλη που βρίσκεται στο κέντρο του Τορόντο και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος. Αρχικά υπήρξε κατοικία του φημισμένου τραπεζίτη Sir Henry Mill Pellat για κάποιο διάστημα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και καφέ ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Καταρράκτες του Νιαγάρα

 

 Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, μπορεί μεν ως προς το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος, αλλά η πρόσβαση σε αυτούς γίνεται από την καναδική μεριά, γι’ αυτό και λογίζονται καναδικό αξιοθέατο. Τα 168.000.000 λίτρα νερού που πέφτουν από το βράχο των 50 μέτρων ανά λεπτό, τις καλές περιόδους, καθιστούν τους καταρράκτες τους πιο εντυπωσιακούς στη Βόρεια Αμερική και τους πιο διάσημους σε όλο τον κόσμο, ενώ προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες.

bottom of page